ŠTĚCHOVICE – BERLÍN (18.5. – 21.6.2012)

LOĎ:   Avar Vento 26 – „Scorpion II.“

MOTOR:  Vetus diesel 11Hp + záložní přívěsný Honda 5Hp benzín (spotřebováno cca 100l nafty)

POSÁDKA:  Michael, Kačka, Víťa

TERMÍN: 18.5.2012 – 21.6.2012

UPLUTO : 1344 km / 66 komor

----------------------------------------------------------

  18.5.

Plně naloženi vyrážíme z Plzně ve 12h – cesta je pomalá, Ø rychlost 80km/h – jedeme po dálnici přes Prahu. U poslední benzínky ve Štěchovicích tankujeme naftu do lodi, benzín do kanystrů pro záložní motor. Loď je spuštěna bez problémů pod Slapskou hrází – vyrážíme cca v 16h směr Štěchovice – komora. Počasí je pěkné, trochu fouká studený vítr. Ve Štěchovicích kotvíme u mola pro parník – Michael + Karel berou kola a jedou zpět pro auto s vlekem. Já a Jindra s Vítkem jdeme zatím na obhlídku restaurací. Kluci jsou zpět za hodinku. Večeři si dáváme v čínské restauraci, zapíjíme pár pivy (M. slaví narozeniny) a kolem 22h jdeme spát.

Počet komor: 1    

Upluto: 10

IMG_5628  IMG_5663 

IMG_5683

So  19.5.

Ráno v 7.30h nás budí příchozivší Jindra s Karlem (chtějí uvařit kávu a sníst štrůdlík). Loučíme se a my vyplouváme v 8.45h směr Praha. Slunce pálí, fouká ledový vítr.  Projíždíme komory……. V Praze jsme ve 12.30h – komory fungují docela dobře, nikde ani nečekáme – na Smíchovské komoře byla nějaká kolize výletních lodí – narazily až do vrat→ pán na lodi před námi říká, že už čeká 3/4h. Naštěstí pro nás čekáme už jen 1/4h a můžeme jet dál. Podplouváme Karlův most atd. – plujeme rychle, ani se moc nekocháme, protože už vše známe. Proplouváme Libní, Trójou – slunce svítí a my už jsme pěkně spálení. Kotvíme před plavební komorou Roztoky. Vaříme večeři, procházíme se s Vítkem a jeho motorkou, prolézáme domeček z kmene stromu…

Počet komor:  5 

Upluto: 45km  

IMG_5691 IMG_5701

Ne  20.5.

Odplouváme po 8.30h – v komoře Roztoky nás dohání velká výletní loď „Florentina“, se kterou poplujeme skoro celý den… - pod nízkými mosty musí vždy nahoře na 3. palubě složit zábradlí a stolky se židličkami. Plujeme společně úzkým Hořínským kanálem, kde se vedle této lodi už nikdo nevejde… V komoře v Mělníce musí dokonce rozebrat i kapitánský můstek J . Jsem trochu zklamaná ze soutoku Vltavy a Labe – z Mělníka se totiž pluje po malém kanálu, který se vlévá do Labe a není to nic zvláštního. Ten „pravý“ soutok je ještě kus zpět po Labi – tam už jsme však nejeli… pokračujeme dál směr Roudnice nad Labem…. V Labi není moc proud; Florentina má před námi na všech komorách přednost, tak všude musíme dost dlouho čekat. V Roudnici jsme asi v 19h, kotvíme u železného mola.

Počet komor: 7    

 Upluto: 37km po Vltavě

                25km po Labi

 

IMG_5708 IMG_5702

IMG_5709

Po  21.5.

Víťa spí do 8h – pak bereme kola a vyrážíme do města nakoupit. Na náměstí zjišťujeme, že jsme tu jednou byli na „autovýletě“ J. Kupujeme u stánku grilované kuře, pak nákup v Lidlu a zpět do loďky. Odplouváme kolem 9.30h do komory – Michael se už dopředu hlásí vysílačkou (=je to fajn, protože většinou nám ji už připraví…). Plujeme krásnou krajinou Českého středohoří; kotvíme za komorou v Lovosicích u sila ve 14h. Vypouští tu čistírnu do vody (FUJ!!!). Na kolech jedeme za mojí babičkou a dědou do Vchynic. Je veliké horko… Odplouváme v 16.30h. V Ústí nad Labem proplouváme poslední komorou „Střekov“ ve 20h. Potom už řeka teče velmi rychle …. Jedeme rychlostí asi 13km/hod. Vyhlížíme nějaké nocování, ale nějak není kde zastavit? = velký proud a málo vody + podél krajů jsou veliké kamenyL.  Kotvíme za Ústím u vysoké betonové zdi = nic moc, proud je velmi silný a přesto, že máme zatažené kormidlo tak si občas „škrtneme“ o dno kvůli malé hloubce. Snažím se chytit o jediné úvaziště (žebřík) – visím na něm jak opice asi 1/4h než se nám podaří přivázat lana tak, aby se moc neodírala o betonové rohy. Proud je silnější, než jsme si mysleliL, ale jiná možnost kotvení není.

Počet komor: 4  

Upluto: 49km

IMG_5726

Út  22.5.

Ráno vyjíždíme v 6.45h – Víťa jen mrkl okem a spí dál až do svých 8h. Krajina je pořád moc pěkná, od rána opět pálí slunce…. Kotvíme v Děčíně rovnou pod zámkem v 9.45h. Výletní lodi se sice zrovna moc nelíbíme, ale můžeme prý zůstat…  Michael si bere krosnu na záda a kolo – jede do Lidlu nakoupit. Na chvilku se na nás přichází podívat Monika s Ráďou (naši kamarádi z Orlíku). Michael jede ještě k benzínce s kanystrem (15l nafty) a odplouváme v 10.30h. Na hranicích v Hřensku nás staví policie – tedy „staví“ – mávají na nás od břehu plácačkou (všimla jsem si jich na poslední chvíli, protože jsme se opět kochali FlorentinouJ ). Na jedné lodi jsou tu spolu ČR a Němečtí policisté – chtějí doklady od lodi a naše OP.  No jo, ale kam jsme je zahrabali – že? Po „trošku“ delším čekání a začínající nervozitě je konečně nacházíme – kontrolují si nás jen papírově – loď ne (= vlastně ani by nevěděli, že je uvnitř dítě, kdybychom to sami nenahlásili). Německý policista si chce povídat – radí, kde kotvit atd. Pak už plujeme krásnou krajinou (tráva zelenější, nebe modřejší, slunce pálí až do někamJ). Projíždíme Saské Švýcarsko do Drážďan – tady není kde kotvit (opět proud a kameny u břehu).  Stavíme asi 8km od města, bereme kola a jedeme se podívat na koníky, krávy a hlavně dětské hřiště. Do Drážďan pojedeme zítra na kole.

Upluto:  101km

IMG_5739 IMG_5742

IMG_5745 IMG_5748

IMG_5750

IMG_5757 

IMG_5767 IMG_5773

IMG_5777

St  23.5.

V noci Michael několikrát zvracel, měl zimnici… takže celý dnešní den jsme byli sami s Víťou na nedalekém  dětském hřišti, procházeli se krásnou malou vesničkou se spoustou zvířátek…

IMG_5789

Čt  24.5.

Taťka se trochu „uzdravil“, takže jedeme na kolech na obhlídku Drážďan vzdálených asi 9km po pěkně rovných cyklostezkách. Ovšem Drážďany nás zklamaly – jejich „největší chlouba“ Zwinger je neupravený, neposekaná tráva…. Nejlepší pohled se nám zřejmě naskytl předevčírem z lodi… Odplouváme v 10.20h do Míšně – kotvíme v přístavu u hafenmeistra (– nechce nic platit, když prý tu budeme jen asi 2h). Vaříme si řízečky s brambory, vydáváme se (i s golfkami pro Vítka) směr centrum.  V tom horku se to nechá šlapat…Míšeň nás uchvátila – moc krásné historické město a „Dom“. Odplouváme něco po 14h. Cestou nic zajímavého. Spíme na krásné písečné pláži (na cca 122km), kde bohužel v okolí není vůbec nic, kam jít na procházku. Michaelovi je opět špatně (bolí ho celé tělo).

Upluto: 56km

IMG_5800 IMG_5803

IMG_5807 IMG_5811

  25.5.

Vyplouváme v 7.30h. Dnes je pro změnu nějak divně měL Krajina je pořád stejná… docela nuda…. Sem tam ovce nebo krávy, ale jinak vůbec nic!. Jediné vzrušení je hrad Thorgau, dál se nic neděje… projíždí kolem nás německá tlačná loď, která dělá obrovské vlny! Kajakáři před námi si rychle nasazují záchranné vesty….. nás to pěkně rozhoupalo. Plavební dráha je značena žlutými kříži místo bójek. Počasí je slunečné, ale fičí ledový vítr (takže máme nasazené čepice a teplé bundyL ).Kotvíme na 236km, na jedné z mnoha písečných plážiček (tzv. „bun“ - správně „koncentrační hrázky“). Je mi dost špatně. Michal jde s Víťou na motorku a já na WCL zvracet

Upluto: 114km

IMG_5817 IMG_5819

So  26.5.

Ráno jedou M+V na kole nakoupit. Odplouváme kolem 10h – opět svítí slunce a k tomu fičí ledový vítr, ale není taková zima jako včera (tohle je přesně super počasí na spálení ). Cesta je stejná jako včera – takže nicJ …. Plujeme si od kříže ke kříži (ještě, že máme hloubkoměr… vody je opravdu poskrovnu, každou chvilku se nám vytrhne kormidlo. Píše nám Tomáš z Děčína, že den po nás zastavili kvůli nízkému průtoku plavbu… );  kolem jen samý rákos a koncentrační hrázky (taky to byla asi makačka postavit a udržovat). Pluje kolem nás trochu více malých motoráčků a plachetnic. V přístavu Leopoldhafen ve městě Roslau (261,5km) tankujeme vodu za 1 plnou nádrž. Kotvíme po 19h na jedné z plážiček (na 317km) – nedá se nikam skrz vysokou trávu projít, Víťa si spokojeně hraje s pískem.

Upluto: 81 km

IMG_5821

Ne  27.5.

Vyplouváme po 8h, svítí slunce fouká vítr…. V Magdeburgu kotvit nechceme, proto se ani nepokoušíme v silném proudu o přistání – spíš jsou zde peřeje…  Plujeme dál a na 333km odbočujeme kanálem Rothensee ke komoře a zdvihadlu. Svítí 2 červená světla, nevíme tudíž, zda funguje nebo ne? Nacházíme zvonek na komoru – prý nás proplaví… bohužel zdvihadlo už asi nefunguje, což je pro nás velké zklamání (všechny lodě jezdí komorou). Proplouváme velmi vysokou komorou a kotvíme z druhé strany přímo před zdvihadlem u konečně inteligentního mola pro malé lodě. Obědváme a jdeme se pěšky podívat na vyhlídkovou věž – čeká nás  pěkný pohled na 2 plavební komory, které mají  další 3 přečerpávací nádrže (pěkně šetří vodou) a zdvihadlo pro lodě… Vracíme se na loď pro kola a jedeme omrknout zdvihadlo zblízka (je dobře vidět, jak to fungovalo…). Dále se projíždíme přes aquadukt, po kterém  pojedeme i loďkou a vracíme se zpět… Odplouváme ve 14h po Mittellandkanal  - před aquaduktem se musíme nahlásit a čekat na schválení, jestli ho můžeme proplout… to je nám dovoleno. Pokračujeme k veliké komoře Hohenwarthe a dále na 344km komorou Niegripp (voda zde vůbec nestoupla ani  neklesla) vplouváme v 16.30h zpět na Labe. Ach jo – opět musíme sledovat hloubkoměr = na kanálech byly pořád 4 m a žádné víry… Naproti tomu velký provoz nákladních lodí byl  „o průšvih“.  Plujeme tedy zase pěkně sami… kotvíme večer v 19h jak jinak než v písku (373km) a jdeme s V. na procházku po pěkné louce (V. hodní čápa… říká: „Jdeme na čáp!“ J).

Počet komor: 3

Upluto: cca 56km po Labi + cca 6km zajížďka přes komory a zdvihadlo

 

IMG_5823 IMG_5826

IMG_5828 IMG_5840

IMG_5842  IMG_5848

IMG_5851  IMG_5852

Po  28.5.

Vyplouváme po 7.30h – staré známé počasí slunce/vítr… opět se nic neděje…. Střídáme se v řízení – spálení jsme už dost! Po 16h stavíme u mola v městečku Wittenberg (bavíme se s lidmi z další lodi; ptáme se, jak se tu vybírá – prý v 18h chodí výběrčí – to nám bohatě stačí…odplouváme po 17.30h). Jedeme na kolech pro naftu a nakoupit – ale obchody jsou zavřené kvůli svátkuL. Plujeme až do 19.30h (472km), kotvíme a jdeme se projít.

Upluto: 99km

IMG_5855

Út  29.5.

V. nás nechal spát až do 8.30h – stejně je zataženo a vypadá to na déšť. Odplouváme v 8.45h v silném protivichru – bereme si čepici a bundy (stejně jsme zmrzlí na „kost“). Po Labi jsme dopluli na km 504 – odbočujeme do města Dӧmitz – kotvíme v přístavu a jdeme do obchodů. Po 15h opět vyplouváme čekáme dost dlouho u komory, než si nás komorník všiml (v klídku si sekal travičkuL). Komorou stoupáme velmi pomalu – cca 3m výška – tímhle tempem se asi moc daleko nedostaneme… vjíždíme na úzký zarostlý kanál Műritz-Elde kanal. Projíždíme borovými lesy, jinak toho k vidění zase moc není. Proplouváme další komorou- tentokrát samoobslužnou a pak nás čekají ještě další 2 (1 je samoobslužná a druhou se sklápěcím mostem obsluhuje komorník). Ke kotvení tu není moc možností – buď v rákosí nebo v přístavech… Kotvíme u vesnice Eldena u pěkné kovové zdi s pacholátky v 19h. Na kolech jedeme na obhlídku vesnice – mají tu i Penny market!

Počet komor: 4

Upluto: 32km po Labi

              17km po kanálu

IMG_5865  IMG_5866

IMG_5871

St  30.5.

Ráno opět pod mrakem a celý den studeně fouká (zase sedíme v bundách). Jdeme si do obchodu pro buchty a odplouváme kolem 9h. Těsně před nosem se  nám zavřela automatická komora (provoz od 9-19.30h) – chjo čekací doby jsou hrozně dlouhé. Další komora, kde opět čekáme až se komorník vzbudí… a procházka po krásném městě Grabow (hrázděné domy z 18.století). Za městem nás čekají další 2 komory. Kotvíme v přístavu ve městě Neustadt-Glewe – procházíme se kolem hradu (za 2 dny tu má být historický víkend… v podhradí jsou stany s řemeslníky a jejich výrobky). Projíždíme další 2 samoobslužné komory a kotvíme pod mostem u rozhledny v 19.45h na 52.5km

Počet komor: 6

Upluto: 35,5km

IMG_5873  IMG_5876

IMG_5884  IMG_5886

IMG_5887

Čt  31.5.

Odplouváme v 9h. Je slunečno, skoro nefouká. Proplouváme 2 samoobsl. komory a stavíme ve městě Parchim – není moc zajímavé. Nakupujeme v Netto (musíme přece „prožrat“ , která bychom jinak museli zaplatit za kotvení)….. plujeme dál v 17.30h nás čeká pěkně otevřená (= připravená) komora Neuburg – máme zelenou… jedem. Uvnitř po vyvázání taháme za modrý kolík…. a nic se nedějeL….M. leze nahoru po žebříku – zkouší zatáhnout za táhlo z druhé strany komory (=pro lodě z protisměru)… to ovšem hlásí, že se čeká, než proplujeme my… V budníku je mikrofon a zvoneček – pán hlásí, že o poruše ví… nějak se nemůžeme dohodnout, co bude dál? Zatím se dost silně rozpršelo! Lije jako z konve a my stále čekáme v komoře… po 3/4h přijíždí dodávka – chlapík se snaží bidlem vyšťouchnout kmen uvízlý ve vratech komory (to je tedy ten problém) – nakonec slézá po žebříku k nám na loď i s motorovou pilou a my ho odvážíme k vratů, kde se kmen snaží přeříznout. Máme loďku samou pilinu – v dešti fakt super. Odvážíme ho zpět, komora se zavírá a napouští i s námi… Dohromady jsme tu strávili přes hodinu. Plujeme dál – opět nevíme, kde zakotvit… na 88km nacházíme útočiště u železné pracovní zdi – nákladové molo. Pořád silně prší…

Počet komor: 3

Upluto: 35,5km

 

  1.6.

Pršelo celou noc. Ráno naštěstí trochu začalo svítit slunce, ale je zima a fučí severák. Odplouváme po 9h. Nikam nespěcháme… kotvíme v městské marině města Lűbz (chtějí 0,30/1m lodi, do 3h stání… nic neplatíme) a jdeme do města, které za mnoho nestojí. Pozorujeme svatbu (tlustou Gertrudu podle vyjádření MichaelaJ) a  z mostu také zdejší komoru a charterové lodě –  obsluha tu má o zábavu celkem postaráno =  blízko je půjčovna lodí, zkušenosti kormidelníků jsou pramalé, a tak jim komora, která je atypicky řešená do tvaru písmene „Z“  trošku kazí radost z nenáročné plavbyJ. Zato nám přihlížejícím divákům z mostu se naskýtají pěkná divadla, kdy se loďky snaží uvázat skoro „napříč“ přes celou komoru. Šouráme se zpět k lodi a vyplouváme … do divácky oblíbené komory. Před námi jede asi 8 kluků na charterové lodi, kteří se sem nemohou trefit a za námi další 2 lodě. Nějak se do komory nemůžeme poskládat (lodě za námi do sebe vráží, drží se všemi silami…ale výsledek je stejně žalostný). Čeká nás další komora, kluci mají opět drobné problémy… naproti tomu Michael musel zvládnout sám přistát u mola (Vítek si žádal mojí asistenciJ). Jeden z kluků se přichází zeptat, jak dlouho jezdíme, že to M. umí sám a tak pěkně mu to jdeJ! Na úvaziště s modrým táhlem před další komorou se kluci netrefili vůbec = odplouvají a nechávají to na nás (kotví opodál). Proplouváme komorou a uvazujeme se pro dnešek kolem 16.30h hned za ní (114km). Večer musíme chvilku topit (brrrr).

Počet komor: 3

Upluto: 26km

IMG_5889  IMG_5891

So  2.6.

Odplouváme kolem 8.30h – chvíli svítí slunce, chvíli je zataženo, k tomu je šílená zima a vichr. Kotvíme ve městě Plau a jedeme se projet na kole a také nakoupit. Pak proplouváme komorou a necháváme si zvednout most. Vjíždíme na 1. Jezero Plauersee – cca 5km cesta napříč (kupodivu nám fouká „zaďák“, ale zima je veliká). Kotvíme v přístavu Malchow a čekáme, až se otevře otočný most (každou celou hodinu) – chtěli jsme pak někde zakotvit a projet se na kolech, ale už nebyla možnost… všude samý rákos, soukromé pozemky… plujeme dál přes Fleesensee a dál po Kӧlpinsee. Jezera jsou nádherně čistá. Kotvíme v 16.30h hned za mostem na 148,5km – pěkně si lebedíme, jak jsme krásně zakotvení u zídky a zadarmo… jen do té doby, než projela dost bezohledně loď (vlastně všude v Německu se jezdí dost bezohledněL) a rozhoupala nás tak, že nová plná uzavřená lahev Coly spadla na zem, vybuchla a bylo „vymalováno“. Nejdřív jsem si myslela, že nám něco prorazilo střechu, až pak mi došlo, co se stalo… po celém stropě, na všech stěnách a na našich „bílých“ sedačkách byla DOST DOBŘE vidět černá, příšerně se lepící šťávičkaL. Zima mě rázem přešla, začali jsme uklízet, jak se dalo….  (zajímavé kam všude se to dostalo?...). Přesto jsme večer topiliJ

Počet komor: 1

Upluto: 34,5km

IMG_5900  IMG_5902

Ne  3.6.

K ránu jsme opět topili – po 7h se zřejmě rozbilo čerpadlo k naftě = takže už netopímeL Místo poklidného rána (V. se opravou samozřejmě taky vzbudil) se tedy M. pouští do opravování… to trvá až do 9.45h – oprava se snad zdařila, uvidíme večer… Na kolech jedeme podél jezera do cca 4km vzdáleného Warenu – krásné promenády, škoda že je dost zima… Přijíždíme zpět ve 13h, dáváme si oběd a M. ještě jede pro naftu (10l). Odpoledne jdeme s V. na dětské hřiště a procházku…

 

Po  4.6.

Ráno jedeme na kolech nakoupit nějaké dobroty… a v 10.30h vyplouváme směr Waren – fotíme si ho jen z vody, byli jsme tu včera na kolech… v přístavu ve městě Rӧbel tankujeme vodu „gratis“J a plujeme dál do města Mirow – ještě před ním je komora (= 1. směrem dolů!!!, která se napouští velmi rychle povytahováním vrat). Kotvení ve městě pro nás není, proto plujeme dál po kanále a kotvíme kousek za mostem na malé písečné plážičce. Vážeme se na břeh, spouštíme ploutev – bohužel se nám zasekl „stoper“ já jsem si toho nevšimla a tak se přetrhlo lano k ploutvi + ohnula se jedna kladka! Michael kladku sice opravil, ale lano asi opravovat nebudeme = máme strach, aby se nám ploutev nevysunula a my ji pak nemohli vytáhnout…. Navíc jsme celí sežraní od maličkatých tiplic, které nejsou okem skoro vidět, o to více žerou!

Počet komor: 1

Upluto: 41km

IMG_5916

Út  5.6.

Ráno si v klídku dáváme snídani, vyplouváme po 9h…opět vítr a zima; sem tam probleskne slunce… jezírka jsou malá, pořád stejná; pluje tu hodně kajakářů… (jedny jsme si spletli s bójkou jeli jsme kolem bójky a hledali další – vidíme ji v dálce a dohadujeme se, jestli je zelená nebo červená? Po 5min jízdy zjišťujeme, že bójka má pádla, a že to tedy asi nebude bójkaJ). Proplavujeme se komorou = zdejší komorník dlouho čeká, jestli ještě někdo nepřijede. Další komora je v městě Canow – je tu asi nával – před námi už čeká 1 loď   máme štěstí, v komoře už jsou skoro nahoře… L bohužel pro nás za námi přijela výletní loď, která má přednost, tak musíme čekat celé 1 proplavení…. Další menší jezírka a opět komora ve městě Strasen – tady už je solidně narváno. Jsme 8 loď čekající… za námi, kam dohlédneme, už čeká nejméně 8 dalších lodí. Úvaziště jsou pěkně nepraktická – jen vysoké dřevěné kůly, ke kterým se nám dost špatně vyvazuje… při popojíždění tu motoráky z půjčoven předvádějí docela věciJ.  Čekáme asi 1a3/4h než úspěšně proplujeme …z druhé strany čeká 13lodí. No, už se těšíme na další komoru… na té už ale čekáme kupodivu sami… Za námi přijíždí další 4 lodě, takže jsme měli také jednou veliké štěstí. Ve městě Fűrstenberg kotvíme na druhé straně před samoobslužnou komorou. Jdeme na obhlídku  města pěšky (je zatím nejošklivější, které jsme viděli – neopravené domy, hlavní tah silnice prochází skrz náměstí, jezdí tu jeden kamion za druhým!) Líbí se nám jen zdejší kostel. Nakupujeme další zásobu dobrot a chvátáme si něco uvařit na loď.

Počet komor: 4

Upluto: cca 42km

IMG_5918  IMG_5921

St   6.6.

Ráno se trochu projíždíme na kolech, cestou tankujeme naftu 10l. Vyplouváme v 9.45h rovnou do komory – sami jsme si ji sice otevřeli, ale je tu i obsluha v podobě milé komorniceJ….  Jedeme se podívat do města Lychen po slepém kanálu, čeká nás komora, která nás trochu vytrestalaL = stoupli jsme si moc blízko k předním vratům (natlačila nás tam další loď, která se chtěla vejít dovnitř)rychlé napouštění způsobilo, že nás vznikající vír a proud přirazil přídí ke zdi (odnesla to moje řidítka na koleL… příště si musíme dát pozor!)…… město Lychen je nezajímavé; rozmlácené… vypadá podobně jako všechna zdejší městečka. Proto ani nezastavujeme a plujeme zpět. Tentokrát si dáváme v komoře pozor a zvládáme ji bez problémů… odbočujeme zpět na hlavní kanál směr Berlín… čekají nás ještě 4 komory. Kanál, po kterém plujeme, je docela úzký, zarostlý travou, rákosím, taková džungle… jen 1 úsek je pěkný = údolí, kde se kanál hodně klikatí a k vodě mohou i stáda krav. Celý den je zataženo, zima… večer prší. Pro zahřátí si s Víťou tancujeme na palubě na Michaela Jacksona (Víťa si to užívá). Kotvíme pod komorou Schorfheide na 32km (Bredereiche = komora, kde se dá dobře zastavit a spát).

Počet komor: 6+1

Upluto: 45km

IMG_5926 IMG_5927

IMG_5931

Čt  7.6.

Ráno je teplo a svítí slunce. Jdeme se proto projít s Vítkem do lesa. Vyrážíme v 9.45h a hned odbočujeme na kanál směr Templin (zajížďka 14km tam a 14km zpět)…. Kanál je opět nudný… samé rákosí, není nikam vidět. Trochu vzrušení nám dává jen komora  Kannenburg z r. 1909 = je ještě ručně ovládaná komorníkem –(sledujeme, jak točí klikou a makáJ). … pak proplouváme komorou vysokou 4m do Templina – kotvíme pro nás na skvělém místě =pod dřevěným mostem. Ikdyž začíná trochu pršet, bereme kola a jedeme na obhlídku města. Kolem dokola projíždíme úzkými uličkami podél nádherně dochovaných hradeb obkličujících městečko, obdivujeme vstupní brány…  střed města je však zcela zničen „komunistickou architekturou“ – historické domy byly zbourány (zachovalo se jen pár uliček) a místo nich byla postavena nákupní centra a paneláky… velká škoda. Ve 14h odjíždíme zpět – cestou opět 2 komory, které už dobře známe…  leje jako z konve. Kotvíme pod 2 komorou na kotvu a hodinku s V. odpočíváme. Vjíždíme zpět na hlavní kanál odkud jsme ráno vyplouvali a míříme dál k Berlínu. Mírně mrholí… není kde zakotvit – začínáme být nervózní. Ve vesnici Burgwall je komora (v odbočce = nemusíme jí proplout, ale asi by se  u ní dalo vyvázat….). – plujeme ještě dál s vidinou, že najdeme ještě něco lepšího. Bohužel všechny břehy někomu patří a za vesnicí už je opět jen rákosí, kde se nedá na nic vyvázat…. Jedeme ještě cca 3/4h a kotvíme u „pracovní zdi“ zhruba na 21km.

Počet komor: 2+2

Upluto: kanál do  Templina 14km +14km zpět

             Kanál do Berlína 11km

IMG_5934

  8.6.

Ráno se chvíli procházíme v areálu zarostlé rozpadlé továrny – lidé sem jezdí vyvážet odpadL a v 9.30h odplouváme. Ve městě Zehdenick proplouváme samoobsl. komorou, hned za ní je sklápěcí most a  za mostem krásné městské úvaziště, kde se smí stát 12h zdarma. Město už tak krásné také není, v turistických informacích jsme uprosili paní, zda si smíme poslat E-mail (pracovní). Nakupujeme hned ve 3 obchodech!!! (přeci jen se blíží víkend). Na lodi vyvařujeme řízečky a pak jede Michael do blízké benzínky pro 10l nafty. Odplouváme ve 14.30h… kanálem „kde nic, tu nic…“. Proplouváme samoobsl. komorou a chceme zakotvit  v městě Liebenwalde, ale není kde zastavitL dokonce ani pod mostem!... takže plujeme dál. Proplouváme poslední samoobsl. komorou před odbočkou na kanál Oder-Havel, ale ani zde není kde zakotvit… plujeme proto dál a na Oder-Havel kanál se napojujeme v 18.15h. Ihned potkáváme velké nákladní lodě…připlouváme ke komoře „Lehnitz“, kde mají malá plavidla svůj semafor. Paní z lodě čekající před námi nám říká, že bychom měli jet za 20min. rozhodujeme se, zda budeme nocovat tady na „čekačce“ (už jsou tu 1 takoví). Ptáme se jich tedy, jestli tu budou spát – odpověď zní „ANO“, pokud však přijede policie, hrozí pokuta 25 a musí se ihned odjet! Svítí nám zelená na semaforu odjíždíme a vyvazujeme se ve 20.30h na „čekačce“ pod komorou…vaříme večeři. Chceme se jít projít, ale bohužel začíná pršet (celý den svítilo slunce a bylo teplo po X dnech!). Jdeme přesto na 1/2h ven – kolem břehu chráněni stromy. Na jezírku  Lehnitzsee (na 28km) před komorou vidíme kotvit lodě na kotvu = raději sem také odjíždíme přespat.

Počet komor: 4

Upluto: malý kanál 26km

               Oder-Havel kanal 12,5km

IMG_5942

So  9.6.

Ráno nám svítí slunce až do postele, k tomu však fučí ledový vítr. Plujeme do Oranienburgu = druhým menším kanálem (Oranienburger kanal). Ve městě je pěkné městské úvaziště zdarma pro malá plavidla.. . Bohužel zrovna dnes si 200m kanálu přímo před tímto úvazištěm zabrali organizátoři pro závody malých gumáků… z obou konců je bojka „zákaz plutí“. Dost naštvaně na nás křičí, že máme stát a vrátit se zpět. Michael se tedy také naštvaně ptá, kde tedy jako máme zakotvit a ať nás aspoň pustí proplout. Dost neochotně nás pouští (musíme ovšem dost dlouho čekat). Kotvíme opodál pod mostem… sledujeme, že spoustu jiných plavidel jim tam také jezdí a nejsou zrovna nadšeni, že si zabrali celou řeku. Vaříme oběd a jdeme se pěšky projít městem… nic moc (jen pěkný bílý zámeček s přilehlou zahradou – vstupné2). Gumáci mají asi polední pauzu, tak se obracíme a plujeme zpět stejným kanálem. Naše 20let stará mapa totiž říká, že na konci je jez a 1 komora; přičemž komora pokud je málo vody je puštěna jen 3x za den (hladina klesne o 10cm…). Ovšem kanál také neměl předtím nikam vést, ale podle pána jezdícího na gumáku je na konci místo jezu komora… nevíme, ale jestli nezesplavnili jen část kanálu na Ruppiner kanal a jestli komoru s málo vodou neodstavili a je to splavné! Nechce se nám to však zkoušet – zbytečně jet 8km tam a v případě neúspěchu i zpět….. Kolem kanálu začíná být více živo (chatičky se zahrádkami jsou však otřesné – nic pěkného, samý „bordelákov“; různé přístřešky atd.). Kanál vede průmyslem kovošroty, hutě.. nákladní jeřáby nakládají šrot na velké polské lodě- provoz tu jen frčí. Proplouváme k jezírkům před Berlínem – je tu velký provoz a živo…  plachetničky, výletní lodě… jsme kousek od letiště, tak pozorujeme velká letadla. Kotvíme před Berlínem na Tegelersee u ostrůvku Valentins-werder na kotvě.

Upluto: 29km

Ne  10.6.

Vyplouváme v 9.30h… krásně nám svítí slunce, je teplo. Proplouváme komorou s obsluhou a už projíždíme Berlínem. Nejprve jsou velké přístavy pro nákladní lodě – postupně přibývá výletních lodí s restauracemi (je tu pěkný blázinec… jezdí jedna za druhou a dělají velké vlny. My se mezi nimi kodrcáme).  Zatím máme z Berlína smíšené pocity – není to vyloženě hezké ani ošklivé… začátek jsme projeli kdysi „západním“ sektorem – dost hrozné. Postupně se blížíme k centru – přibývá moderních budov a stav se zlepšuje. Nová budova BUndeskanzleramt (Úřadu spolkového kancléře) je docela zajímavá (2 křídla přes řeku). A také se nám líbí budova nového hlavního vlakového nádraží. Projíždíme 2 kotviště 1x24h – jsou kupodivu prázdná…  a už se kocháme budovou Reichstagu přímo v centru města. Kotvíme zde u zdi na stání 1x24h. Sympatický starší manželský pár nám pomáhá s lany a pak se ptají, zda máme vysílačku. Oni prý ne…my ji sice máme, ale není zapnutáJ. Od mostu Lessingbrűcke sem platí zákaz plutí pro sport od 9-19h bez vysílačky (nějak jsme neakceptovali, oni taky ne J). Radí nám, abychom se dobře přivázali a zamkli si kola… provoz vyhlídkových lodí je opravdu veliký a vlny, které dělají nás vždy velice rozhoupají –až je nám z toho občas špatně. Obědváme a děláme plán trasy na dnešní prohlídku Berlína. Po 15h  až se Vítek vyspal bereme golfky a jdeme pěšky … začínáme prohlídkou hl. vlak. nádraží (ve 3 patrech se kříží dálkové a městské vlaky s metrem); dále prohlížíme Bundeskanzleramt, Reichstag se skleněnou kopulí, Braniborskou bránu… ta je bohužel zastavěná velkoplošnými obrazovkamiJ (hraje se UEFA, takže všude se fandí a je blázinec). Navíc se dnes jede nějaký cyklistický závod sponzorovaný Škoda auto – stovky cyklistů; před nimi policisté…. Za nimi spousty servisních aut… ja zahrazená půlka města! Pokračujeme ulicí „Unter den Linden“ (– ta je pro změnu celá rozkopaná…) k památníku „Zavražděných Židů Evropy“, k „Sovětskému válečnému památníku“, Checkpoint Charlie (=přechod mezi V a Z).  Vracíme se v 19h, vaříme večeři a v 21h vyrážíme na kolech na noční prohlídku – ta se nám moc líbí.

Počet komor: 1

Upluto: cca 26km

IMG_5954

IMG_5956  IMG_5961

  IMG_5962 IMG_5963

IMG_5996

Po  11.6.

Od rána svítí slunce a dost pálí. V 9.30h odjíždíme na kolech na Bernauer Strasse; prohlížíme část „Berlínské zdi“;  necháváme se za 12/os. vyvézt na Fernsehturm (jsme za 40s nahoře moc pěkný výhled)…. Projíždíme Alexanderplatz a monstrózní třídu Karl-Marx Alee (historizující stalinské budovy „Moskvy“); dále 1km dlouhý kus Berlínské zdi pokreslený umělci z celého světa East Side Gallery atd. Vaříme oběd na lodi a jedeme na druhé kotviště u Tiergarten… již jsou zde 3 lodě (pro nás se našlo poslední místečko). Odpoledne se procházíme; s Víťou na písek a kolem nábřeží zpět.

Upluto: 4km

IMG_6016

Út  12.6.

V noci pršelo, ráno opět svítí slunce. Nejprve se jedeme projet s Vítkem na jeho motorce a pak vyrážíme opět na kolech do Tiergarten; obhlížíme sochu Sűgenseule; projíždíme moderní Potsdamerplatz s výškovými budovami a kolem ZOO (13) zpět. Jdeme nakoupit a přejíždíme po řece Spree na další kotviště 1x24h k Scharlottenburg. Je 15.30h a kotviště je už bohužel obsazenéL!!! Uvazujeme se za poslední loď až za ceduli „sport“, kde stojí další cedule s vyhrazeným stáním pro velké lodě… (výletní). Za chvíli přichází kapitán 1 z nich a říká, že musíme odjet, protože přijede výletní loď a za nás se už nevejde… Naštěstí se mezi „sport“ loděmi uvolnilo jedno místo, tak překotvit není takový problém! Večer velké výletní lodě kotví opravdu úplně až k těm malým…  večer po setmění jdeme pěšky prohlédnout si zámek Scharlottenburg- je krásně nasvícený. Bohužel začalo silně pršet, tak se dáváme na ústup zpět do lodě. Němci obcházejí povolenou dobu kotvení tím, že po 24h otočí loď obráceně a stojí dál. Asi to někdo kontroluje a toto stačí. Pro nás je 24h dost.

Upluto: 4km

Stř  13.6.

Pršelo celou noc, ráno je sice zataženo, ale teplo. Na kolech projíždíme zámecké zahrady… v noci nasvícený zámek vypadá mnohem lépe. Odplouváme v 10.15h směr Potsdam, proplouváme komorou po Spree odbočujeme na Grosser WannseeGriebnitz See (kanál je obestavěný honosnými stavbami a krásně upravenými zahradami, konečně je na co sedívatJ) pod most Glienicker(zde se vyměňovali tajní agenti za „studené války“). Hned pod mostem je kotviště, ale smí se zde stát jen od 6-22h, takže večer popojíždíme opodál a kotvíme na kotvě. Jdeme se projít po mostě (je zde vyznačena hranice mezi V a Z).

Počet komor: 1

Upluto: 33km

IMG_6054

Čt  14.6.

Je pod mrakem, ale teplo a neprší…Projíždíme si Potsdam na kolech; zámecký park a zámek Sanssouci; Nový Palác (zde se nesmí jezdit na kolech, proto musíme tlačitL; zpět jsme to objeli postranními cestami = je to přeci jen velká dálka). Na lodi vaříme pozdnější oběd a vyrážíme si město ještě proplout lodí. Kotvíme přímo v centru na kotvišti od 6-22h – kolem ostrůvku jsou krásné botanické zahrady. Jdeme s V. na písek a pak se podívat do kostela Nikolaikirche… před kostelem se úplně znovu od základů staví replika kdysi „Královské rezidence“ (s výstavbou se začalo v r. 2010; v kostele jsou fotky, jak to kdysi vypadalo a jak to bude vypadat nyní apod.). Na náměstíčku kolem jsou ještě bohužel pozůstatky z dob komunismu = vysoký hotel a nyní vybydlené nákupní centrum…. Odplouváme a kotvíme na kotvě na jezírku Vorder Kappe za městem

Upluto: cca 4km

IMG_6058  IMG_6070

  15.6.

Sice svítí slunce, ale fučí ledový vítr…  vyplouváme kolem 9.30h po jezerech kolem Potsdami – není tu vůbec nic zajímavého…Templiner See SchwielowseeGrosser ZernseeHavelGöttin SeeSacrow-Paretzer KanaalJungfernsee pod most Glienicker a zpět kanálem, kerý se nám moc líbil (= Griebnitz SeeGrosserWannsee… zde spíme na kotvě).

Upluto: 56km

 

So  16.6.

Ráno v 7h je liják – v 9h vyrážíme už je teplo a neprší… Proplouváme komorou (začíná pěkně lejt!) – Michael kotví sám u nábřeží kotviště 1x24h u Tiergarten. Vaříme oběd a odpoledne dáváme odpočinek. Slíbili jsme Vítkovi návštěvu pískoviště, kde je funkční bagřík… je to i na kolech dost daleko… cestou zpět jsme pěkně zmokliJ.

Počet komor: 1

Upluto: 17km

 

Ne  17.6.

Asi do 1h v noci řval hned u naší lodi nějaký opilec a po 4h ráno si 100m od nás udělala omladina techno párty (sice na ně asi někdo v 5h ráno vyrazil, takže hudba skončila, ale skupinky opilců, trousící se kolem naší lodi se nám vůbec nelíbily… měli jsme strach, aby je nenapadla nějaká hloupost a třeba nás neodvázali atd., proto nespíme a „hlídáme“ – takže super noc…). Vyrážíme v 8.30h (chceme projet „zakázaným úsekem včas…“) – ještě nejezdí výletní lodě, takže cesta celkem ok. Na kotvišti u Reichstagu stavíme kvůli internetu zdarma a pak vyrážíme dál na východ – proplouváme komorou a vplouváme do slepého kanálu kolem „Ostrova muzeí“, zde kotvíme na kotvišti 1x24h na oběd. Je zde božský klid a jde tu i internet zdarma (jediná nevýhoda jsou nízké mostíky cca 3,10m). Po obědě asi v 12.15h se vracíme na řeku Spreea a pokračujeme na JV – projíždíme kolem East Side Gallery (z druhé strany slouží sprejerům k tvůrčí práciJ).  Loučíme se s Fernsehturm – na cestu nám svítí kříž („Papežova pomsta“ = když svítí slunce, na kupoli se vytvoří kříž). Za krásným cihličkovým  mostem Oberbaum Brűcke* odbočujeme vpravo na Landwehrkanal – je tu komora … a plujeme pořád dál a dál…. Cesta je celkem nezajímavá Neuköllner kanal končí automatickou komorou, která NEFUNGUJE!!! Taháme za zelenou tyčku a nic se neděje… Michael jde zatáhnout tyč přímo do komory. Ti, co jeli před námi  (ještě jsme je i viděli) zřejmě zatáhli za červenou tyč … komora naštěstí otvírá vrata a svítí nám zelená. Plujeme dál, odbočka vlevo Britzer Zweig Kanal zpět na řeku Spree. Pokračujeme na JV – kolem jsou stavby, někde to vypadá hůř, někde lépe. Kolem 19h doplouváme do města Schmöckwitz, kde je kotviště1x24h. Celý den bylo teplo a svítilo slunce.

*od tohoto mostu je zakázáno jet do centra bez vysílačky od 9-19h a motorem o výkonu nižším než 3,6hP.

Počet komor: 3

Upluto: 40km

 

Po  18.6.

Ráno to vypadá opět na pěkný pařák… Bereme kola a jedeme se projet po Eichwalde – rodinné domky v nekonečně dlouhých a spletitých zelených ulicích. Nacházíme dětské hřiště… jedeme nakoupit. Na lodi si dáváme oběd a odplouváme na J hledat sjezd do vody . cesta je docela zajímavá, kolem kanálu je spousta domečků se zahradami až k vodě (pěkně upravené). Proplavujeme se 1 komorou, projíždíme se po jezerech a v městečku Senzig nacházíme sjezd – vypadá sice jako veřejný, ale v cestě stojí sloupky… Michael domlouvá s pánem, že nás za 20 vytáhne traktorem. Tak uvidíme – pokud nenajdeme nic jiného, pojedeme sem. Pán nám ještě radí, ať se někde dobře přivážeme, že přijde bouřka – má pravdu, obloha se zatáhla a vypadá to dost špatně. Popojíždíme opodál a stojíme na kotvě (není kde jinde se přivázat, vše je soukromé). Najednou se spustil takový déšť, že není vidět na 20m… - samozřejmě nám povoluje kotva (jak jinak v takové situaci) a my musíme ven (ve vteřině jsme celí  mokří) a překotvujeme. Fučí vítr a padají velké kroupy super! Prší 1/2h a pak je vše Ok.

Počet komor: 1

Upluto: 22km

 

Út  19.6.

V noci bylo veliké horko… vyrážíme po 9h na obhlídku sjezdů… všude je jen jeřáb nebo sice sjezd, ale s kolejemi a vozíky – a to nechceme… projíždíme zpět komorou (dnes tam sedí paní…) a hledáme dál… kotvíme na stejném povoleném stání 1x24h ve Schmöckwitz, dáváme si oběd a M. jede na kole do protějšího přístavu. Tam to vypadá nadějně… sjezd je celkem pěkný, ale chtějí za vytažení 30/sami nebo 35/jejich autem. Bavíme se se starším párem z lodi kotvící před námi – těm se zdá částka za vytažení vysoká… jiné přístavy jsou bohužel nedobytné, takže pojedeme k pánovi za 20. Volá Jindra s Karlem – prý přijedou ráno ve středu v 8h. Večer se projíždíme na kolech, na protějším břehu je pěkná písečná pláž. Vítek se nejprve ráchá jen na břehu, pak už se neohroženě vrhá hloubějiJ - no nic, zpátky jede jen v mikině a plínce…

Počet komor: 1

Upluto: 22km

 

Stř  20.6.

Pršelo celou noc – ráno v 8h nám skutečně na loď klepají Jindra s Karlem. Vaříme jim kávu a vyrážíme autem na prohlídku Berlína… už jsme tu jak staří mazáci, takže nic nemusíme hledat… Na Bernauer Strasse jsme vylezli na vyhlídkovou věž, které jsme si předtím nevšimli – shora se dá dívat na skoro zachovaný kus zdi i s ochranným pásmem a střílnou a další betonovou zdí… Celý den bohužel drobně pršelo, takže se nedá nikde moc chodit … Odpoledne se vracíme zpět na loď a jedeme všichni skrz komoru a k tomu sjezdu, co máme vytahovat loď – chceme se s pánem přesně domluvit, kdy by nás mohl vytáhnout. Ještě v 19.30h nikdo na zvonění u domu neodpovídá… - M+K berou kola a jedou pro auto a vlek. Vrací se po více jak 1,5 h – v cestě je prý nízký most, pod kterým bychom pak s lodí nepodjeliL (potřebujeme výšku 3,8m). Podle navigace hledáme jinou silnici.  Pán už má zavřenou bránu se zvonky, takže se k domu vůbec nedostaneme. Snad zítra to bude lepší… K+J odchází spát do auta a my jedeme opodál spát na kotvu

Počet komor: 1

Upluto: 22km

 

Čt  21.6.

Ráno docela dost prší…. Pán je naštěstí doma, přijíždí se starým traktorem… několikrát se zahrabe, loď nechce sednout… no naštěstí se to nakonec daří a vytahuje nám ji na cestu za sloupky. Říká, že cesta je jeho, pronajímá ve svém areálu pokoje. Má to venku moc pěkně udělané, čisté … můžeme se prý jít osprchovat (na mince) nebo použít WC. Jdeme to omrknout – opravdu pěknéJ Vyrážíme na cestu domů …

Zpět na úvod